Do-In

meridiaanverloop do-inMet Do-In houd je je lichaam gezond, je geest helder en je ziel geïnspireerd. Het is een speels systeem van lichaamsbewegingen en -strekkingen dat is geworteld in het Taoïsme en de Oosterse Geneeskunst. Do-In helpt om spierspanning en emotionele stress los te laten. Door speciale oefeningen kan de universele levensenergie (ki) vrijer door het lichaam stromen. Vrije doorstroom van ki verbetert de functies van organen en het autonome zenuwstelsel.

Do-In oefeningen vormen de basis van T’ai Chi, Qi Gong, Aikido, Karate en andere krijgskunsten en zetten je in je eigen kracht. In elke Do-In les worden ook versterkende oefeningen gegeven. In het Oosten worden dat oefeningen voor HARA genoemd, in het Westen noemen ze dergelijke oefeningen goed voor de Core-stability.

Do-In is -net als Shiatsu- gericht op opening en activering van energie-kanalen (meridianen) Meridianen verbinden het hart met organen en lichaam en Do-In verbetert de circulatie van ki daar doorheen. Maar ook bloed, zuurstof en vloeistoffen als bijvoorbeeld lymfe, kunnen door de oefeningen natuurlijk vrijer door het lichaam stromen. Dat heeft ook een gunstige invloed op het immuunsysteem.

De oefeningen zijn heel eenvoudig en geschikt voor iedereen in elke levensfase. Ze worden langzaam en bewust uitgevoerd, waardoor het lichaamsbewustzijn, de innerlijke balans en het zelfvertrouwen toeneemt. Daarbij is er gerichte aandacht voor de ademhaling.

Door toename van het lichaamsbewustzijn en versteviging van de innerlijke balans ontwikkelt zich een gevoel van harmonie tussen de psyche en het fysieke lichaam. Uiteindelijk, na oefening, zal het zelfgenezend vermogen van het lichaam zich ontwikkelen en worden beetje bij beetje levensactiviteiten ontwikkeld die meer en meer in overeenstemming zijn met de eigen menselijke natuur en de natuur om ons heen. Daarin ligt volgens de Oosterse geneeswijzen het geheim van een gezond leven besloten.

Elke les duurt een uur en begint met een warming-up van teen tot top. Van onder naar boven worden alle gewrichten soepel gemaakt. Daarna zullen verschillende staande, zittende of liggende oefeningen gedaan worden. Van alle oefeningen zijn verschillende varianten denkbaar zodat iedereen mee kan doen.

Indien u belangstelling heeft voor een do-in les, kunt u contact opnemen.