Shiatsu

logo-vereniging-iokai-shiatsuHet lichaam is zo intelligent dat als het zich in een veilige, vertrouwde, liefdevolle omgeving bevindt, het zichzelf heelt. Shiatsu helpt daarbij. Het is een manuele therapie die wortelt in de Oosterse Geneeskunde, die ruim 4000 jaar oud is. Een shiatsutherapeut maakt gebruik van westerse kennis over anatomie en fysiologie, en van oosterse kennis waarop bijvoorbeeld ook acupunctuur gebaseerd is. In feite gaat shiatsu over het energetisch functioneren van een mens in de ruimste zin van het woord. In die zin is iokaï shiatsu holistisch.

Een Shiatsu-behandeling concentreert zich op het meridiaanverloop en heeft tot doel de vrije stroom van vitale universele levensenergie (Ki of Qi) door de meridianen te herstellen, waardoor diverse klachten kunnen worden opgelost.

Behandelingen

De iokai-shiatsu-behandelingen duren in het algemeen een uur en worden gegeven op het geklede lichaam.

Bij shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) geeft de behandelaar druk op energiebanen die het lichaam doorstromen, meridianen genoemd.

Door het geven van druk met duimen en vingers, maar ook met handpalmen, knieën, ellebogen of voeten, en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties wordt de ki (chi) of levensenergie uitgenodigd te gaan stromen. Blokkades worden opgeheven en `lege` plekken vitaler. Shiatsu spreekt zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan en geeft het de mogelijkheid een nieuwe balans te creëren.

Shiatsu geeft diepe ontspanning op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Hierdoor kun je luisteren naar je lichaam, kunnen je klachten verminderen of verdwijnen, en win je aan vitaliteit. Shiatsu stimuleert het lichaamsbewustzijn simpelweg doordat je lichaam aangeraakt wordt. Een behandeling wordt liggend of zittend gegeven op een Japanse futon, of op een westerse behandeltafel, indien gewenst. De gebruikte technieken kunnen zowel zacht als dynamisch zijn. Tijdens de behandeling wordt zowel het aangedane lichaamsdeel, als het lichaam als geheel behandeld. Op die manier werkt shiatsu preventief voor een goede gezondheid!

Klachten als rug, nek en schouderproblemen, RSI, frozen shoulder, knieklachten zijn goed te behandelen met shiatsu. Verder reageren spijsverteringsklachten, menstruatieproblemen, en allergie goed op shiatsu. Ook klachten van posttraumatische spierdystrofie (voet en pols) en klachten van carpaal-tunnelsyndroom hebben goed gereageerd op shiatsu.

Verder kan Shiatsu jou uitstekend ondersteunen bij stress -gerelateerde klachten zoals vermoeidheid, rusteloosheid, slapeloosheid en hoofdpijn.

Iokai-Shiatsu wordt door steeds meer verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Klik hier voor een overzicht van vergoedingen .

Een shiatsubehandeling in mijn heerlijk verwarmde praktijkruimte duurt een uur, 60 minuten, en kost € 70. Een intakegesprek van een half uur is gratis.

In overleg kunnen ook behandelingen van 20, 30 of 45 minuten gegeven worden, op een massagestoel, -tafel of  futon. Ook kunnen oefeningen worden meegegeven die je zelf thuis kunt doen om klachten te verminderen.

Je wordt geadviseerd om tijdens de behandeling ruimzittende katoenen kleding te dragen.